Skip to main content

Draagvlak en borging voor compromisloze oplossingen

Het ‘TOC Denkproces’, de methodiek van Eli Goldratt, biedt een gestructureerde werkwijze om dilemma’s die in een aandachtsgebied spelen te achterhalen en tot doorbraakoplossingen te komen. De methodiek is een holistische benadering en onderscheidt zich daarmee van een aantal andere analysetechnieken.

De TOC Academy ontwikkelde de training ‘TOC Denkprocessen’, die de analisten, managers en ondernemers van nu helpt bij het in kaart brengen van probleemgebieden en het doorbreken van bestaande denkkaders. De logische aanpak die geborgd is binnen de methodiek maakt het overdraagbaar en daarmee implementeerbaar in de eigen organisatie. Daarnaast brengen we de theorie uitvoerig in de praktijk, noodzakelijk om het gedachtengoed ook werkelijk te gaan gebruiken. Het verkrijgen van draagvlak voor uw ideeën wordt hiermee een stuk makkelijker!

De training vraagt een investering van 4 dagen, verdeeld over 4 weken. Naast de training komen er aanvullende ‘injecties’ om te zorgen dat er ervaring in de praktijk mee opgedaan kan worden. Alleen dan wordt het succesvol en is het overdraagbaar naar anderen!

Doel

Na afloop van de training beschikt de cursist over de kennis en vaardigheden om kernproblemen te analyseren en om te komen tot een oplossing die waarde oplevert. Bij regelmatig toepassen brengt het een verandering in ‘denken’ tot stand, waar men zowel in de werkomgeving als daarbuiten plezier van heeft.

Doelgroep

Analisten, managers en ondernemers die voor uitdagingen staan binnen de eigen organisatie en geloven in het verbeteren middels doorbraken. De groepsgrootte is maximaal 10 personen.

Duur

De training duurt 4 dagen, verdeeld over 4 weken.

Programma

De training is verdeeld over 4 weken, waarbij de praktijk van de deelnemer als uitgangspunt wordt genomen. De praktijk bestaat in dit geval uit het ‘systeem’ waar de deelnemer in werkt en de problemen die hij of zij daarin tegenkomt. Er wordt veel geoefend in tweetallen, om de juiste vragen te leren stellen. Na iedere cursusdag krijgt de deelnemer een aantal huiswerkopdrachten mee (studiebelasting 2 uur per week).

Dag 1

 • Wat veranderen?
 • Systeemgrenzen en –doel,
 • Measurements
 • UDE’s
 • UDE map

Dag 2

 • Wat veranderen?
 • UDE clouds
 • Core cloud
 • Core Current Reality Tree (CCRT)
 • Aannames

Dag 3

 • Waarheen veranderen?
 • Injections
 • Desireable Effects (DE’s)
 • Future Reality Tree (FRT)
 • Supporting injections

Dag 4

 • Hoe veranderen?
 • Obstacles
 • Intermediate Objectives (IO’s)
 • IO-map

Afsluiting

Deelnemers ontvangen na afloop van de training een bewijs van deelname.

TOC Keywords

UDE, Cloud, CRT, CCRT, IO-map, FRT

Startdata

Geen evenementen gevonden!

Als je in staat wilt zijn om problemen bij de wortel aan te pakken en als je oplossingen met betrokkenen wilt laten ontstaan, is deze training een absolute aanrader. Door de praktijkgerichte en intensieve begeleiding ben je hiertoe na afloop ook daadwerkelijk in staat.

Leen ValkGemeente Ede

Als ik met een complex probleem zit dat niet eenvoudig op te lossen is, ga ik alle stappen door en creëer ik ieder keer weer nieuwe inzichten. Daardoor wordt de oplossing beter en gaat het ook werken. De tool die ik bij de training heb gebruikt, is dus heel waardevol geworden in mijn huidige functioneren als ondernemer.

Hans van der KooijAlgemeen Directeur Caesar Groep

Het is een open deur dat veranderen alleen lukt met een duidelijk doel voor ogen. Maar dan? Vaak grijpen we naar een oplossing die wel een relatie heeft met het doel, maar die niet het kernprobleem aanpakt. De training TOC denkprocessen leerde me om in die situaties het blokkerende probleem te zoeken én een passende oplossing te vinden.

Peter MiddelkoopProgramma- en projectmanager FloraHolland

De opgedane vaardigheden uit de training zijn direct toepasbaar. De kracht van de methodieken is wat mij betreft dat de uitkomsten vaak open deuren zijn, maar ook onweerlegbaar. De TOC-denkprocessen zijn heel breed toepasbaar - ik heb ze gebruikt om mijn eigen ICT-organisatie te optimaliseren (inrichting project en beheer, met snel resultaat), en assisteer de organisatie bij diverse issues en vraagstukken.

Rick van SluijsManager ICT, North Sea Ports

Ik gebruik de TOC Denkprocessen veel bij denken over zaken die nog niet zo makkelijk gaan, op een manier die juist verruimt, die alle partijen met respect betrekt en waarmee je eigen -soms niet zo constructieve- aannames zichtbaar worden.

Paul de VriesAls Volgt / Ideeën en Meer

TOC Denkprocessen geeft je de mogelijkheid door alle dagelijkse problemen (al dan niet urgent) heen te snijden om te komen tot de kern en daarmee te bepalen wat je werkelijk wilt. Omdat je de situatie beter overziet, ben je in staat om de omgeving te beïnvloeden door de juiste vragen te stellen. Het 'doorzien' geeft je bovendien een stuk vrijheid die je de mogelijkheid geeft om effectiever te zijn (in plaats van efficiënter). Let wel, dit heeft alleen succes als je je eigen denkpatronen tegen het licht durft te houden.

Robert BorstBrabantia