Skip to main content

Introductie Theory of Constraints

De Theory of Constraints is een systeemtheorie die in de jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkeld is door Dr. Eli Goldratt (1948-2011). Het uitgangspunt van de theorie is dat ieder complex systeem in haar prestaties beperkt wordt door één element (de Constraint) en dat dat element daardoor als hefboom kan dienen voor verbetering van het systeem als geheel. De theorie is door Goldratt beschreven in zijn eerste business roman Het Doel, die overal ter wereld onderdeel uitmaakt van management studies en door managers gebruikt wordt om verbeterprocessen te ontwerpen en te implementeren.

Hoewel de theorie briljant is in haar eenvoud, blijkt de vertaalslag naar de praktijk een moeizame exercitie te zijn. Deze introductie-workshop is een hulpmiddel om die vertaalslag te ondersteunen. Hij ontrafelt de logica van de theorie en vertaalt deze naar praktische stappen die in elke organisatie en elk systeem direct gezet kunnen worden. Het doel daarvan is te komen tot een logische set aan maatregelen ter verbetering van het systeem, door middel van het aanbrengen van focus op mensen en middelen.

Doel

Na afloop van de workshop is de deelnemer in staat de mogelijkheden van verbetering van organisaties en systemen vanuit een ander perspectief waar te nemen. Elke deelnemer gaat de volgende dag de basisprincipes van TOC toepassen om focus aan te brengen in gewenste veranderingen om daarmee in relatief korte tijd en met een geringe inspanning grote verbeteringen aan te brengen. Een week na de workshop vindt een korte evaluatie plaats.

Doelgroep

Deze workshop is bestemd voor iedereen die (nader) kennis wil maken met de Theory of Constraints. Dat betekent dat medewerkers van elk niveau in een organisatie kunnen deelnemen, maar ook al dan niet zelfstandige consultants zijn van harte welkom. De groepsgrootte is maximaal 10 personen.

Duur

De workshop duurt 4 uur, veelal gepland aan het einde van de middag/begin van de avond. Voor een eenvoudige maaltijd wordt gezorgd.

Cursusprogramma

De deelnemer krijgt een theoretisch overzicht van de gehele methode. Daarnaast wordt aan de hand van een simulatie van de werkelijkheid stap voor stap aan de deelnemers duidelijk op welke manier TOC tegen systemen en flow aankijkt. De basisprincipes worden door elke deelnemer zelf ontdekt, alsmede de hulpmiddelen waarmee deze principes tot het gewenste resultaat zullen leiden.

Afsluiting

Deelnemers ontvangen na afloop van de workshop een TOC Academy Bewijs van Deelname.

Eerstvolgende workshops

Geen evenementen gevonden!